Triacastela via Samos tot Rente 31,11 km

30 september 2019 - Rente, Spanje

Gisterenavond alleen gedineerd in Compexo Xacobeo en de pelgrim menu van 10€ genomen (je had ruime keuze uit voorgerechten, hoofdschotels en desserten). Ik ga voor de typisch Galicische soep van kolen en aardappelen, Galicische rundertong met saus en frietjes en chocoladeflan. 

IMG_20190929_191816IMG_20190929_192740

IMG_20190929_194424

Even later komen het gezelschap Marc, Kieran en Shaun (die ergens achterin gedineerd hebben) de bar binnen en we drinken samen nog wat met Michael uit Noorwegen, die Mark reeds eerder ontmoette. Michael heeft identiek dezelfde lach als mijn neef Alexander... Heel bizar... 

Na een poosje vraagt Mark of ik zin heb in een avondwandeling?¿? Nou, ik denk het niet.... Daarvoor ben ik niet op deze tocht. Dat heb ik hem zo attent mogelijk proberen uit te leggen, uiteindelijk wijs je toch iemand af.... (ja, ik kan dat 😉). 

De mannen hebben het al even over Whisky en er worden regelmatig grapjes gemaakt over de 'betere Schotse Whisky' wat tot grote hylariteit leidt. Ze gaan uiteindelijk ook aan de Jamerson Whisky en ik vind het dan tijd worden om door te gaan. Het is al 21u30, redelijk laat naar mijn pelgrim gewoonte. 

Vanmorgen omstreeks 7u50 op pad gegaan eerst langs de weg, maar de rotspartijen zijn ongelooflijk. De Río Oribio vergezeld me de ganse weg. 

IMG_20190930_075539IMG_20190930_080640IMG_20190930_081817IMG_20190930_082000IMG_20190930_083404

IMG_20190930_080819

Vanaf San Cristo o do Real gaat het verder over een veldpad. Het plaatsje is zo goed als vervallen en verlaten. De enige man aanwezig raapt okkernoten van de grond om aan de enkele pelgrim uit te delen. 

IMG_20190930_083640IMG_20190930_083657

IMG_20190930_084140

Ik wandel verder langs een bospad waar duidelijk een brand heeft gewoed tot Renche. Hier zie je goed hoe mooi de leien daken gelegd worden. 

IMG_20190930_084820IMG_20190930_092009

IMG_20190930_092228

Verder door de dorpjes, het ene al meer in verval en meer verlaten dan het andere tot ik het reusachtige Benediktijnerklooster van Samos in het dal zie liggen. Ik besluit een geleid bezoek te brengen aan dit oudste klooster van de westerse wereld. Volledig gerestaureerd na de brand van 1951. Momenteel wonen er nog 8 monniken. Tijdens het wachten maak ik een praatje met een Française die me vertelt over het alom aanwezige woord 'ultreia', de Fransen gebruiken dit om in plaats van 'buen camino' en betekent 'doorgaan'. Het stamt uit de oudste begroeting onder pelgrims genomen uit de 'Codex Calixtinus', 'Ultreia, suseia Santiago' (doorgaan, dat is voorbij Santiago). Wanneer een pelgrim je begroet met 'ultreia' (doorgaan) dan antwoord je 'Et Suseia'! (en verder). Ik heb het nog niet gehoord. Het is grotendeels vervangen door 'bon chemin' en vooral 'buen camino'. Tot zo ver het stukje geschiedenis 😉. Ik vraag haar ook of ze het pelgrimlied 'ultreia' kent en ze zingt het prachtig voor me 😊. De strofe is : 'Ultreia et suseia, Deus adiuva nos' en betekent 'Doorgaan en verder,bescherm ons God'. 

IMG_20190930_094617IMG_20190930_095447IMG_20190930_095457IMG_20190930_104129IMG_20190930_110205

IMG_20190930_110215

Ik wandel Samos uit langs de rivier waar ik bijna met mijn voeten in kan gaan staan. Langs de weg groeien de kolen (het lijken wel spruiten zonder de spruiten) die ik gisteren in mijn soep had. 

IMG_20190930_112718

IMG_20190930_114036

Voorbij Teiguin ga ik landinwaarts richting Pascais, een klein, vervallen gehucht, waar ik toch een koe spot in de stal. 

IMG_20190930_115545

IMG_20190930_115725

IMG_20190930_115957

IMG_20190930_120236

Dorpjes genoeg op mijn pad Veiga de Reiriz, Sivil, maar het is pas in Aguiada/Calvor dat er ook eetgelegenheid is. Ik stop aan een leuk barretjes met terras (de zon breekt door de wolken) en denk dat ik hier alleen ben. Ik doe mijn rugzak af en een man komt uit de bar en vraagt me meteen (in het Duits) hoe het met me gaat. Het is Gigi (niet djidji) kort voor de oude Duitse naam Gislher. Later komt ook Luciano uit Firenze, Italië erbij. We praten tijdens het eten-ik eet een reuzegrote bocadillo con queso y tomate (op de foto ben ik al halfweg) en drink een  té verde. 

IMG_20190930_131813

Vol energie kan ik weer verder en kom ik uiteindelijk op de 'normale' route richting Sarria en San Mamede en zie even later Sarria in de verte liggen. 

IMG_20190930_135933IMG_20190930_141046

IMG_20190930_142952

Ik denk dan dat ik gearriveerd ben. In een plaatselijke herberg vraag ik waar mijn overnachtingsplaats ligt, deze blijkt nog 5 km verderop de route te liggen. Nog een uur stappen, dus. Even boos op mezelf, omdat ik dit niet gecheckt had, maar wat een verademing wanneer ik in deze 300 jaar oude boerderij aankom, waar de kippen nog vrij kunnen rondlopen in de prachtige tuin. Ze hebben ook varkens en kalveren en een eend die denkt dat ze een kip is... 

IMG_20190930_173541IMG_20190930_183809IMG_20190930_183414IMG_20190930_183525IMG_20190930_183656IMG_20190930_183738IMG_20190930_183930IMG_20190930_185753IMG_20190930_185805

IMG_20190930_185831

Iin de tuin kan ik heerlijk tot rust komen en genieten van de ondergaande zon. Ik maak kennis met Chris uit Zweden en Norma uit Columbia (een nieuw samengesteld gezin). Ik voel me als een kind zo blij dat ik zelfs ga schommelen.... 

IMG_20190930_190204

In de eetruimte hangt een zwaluwnest

IMG_20190930_192623

En geniet ik in het gezelschap van Bev en Nancy uit de US van een overheerlijk menu met wijn. 

IMG_20190930_195833

IMG_20190930_203122

Morgenochtend lekker lang uitslapen. Ontbijt om 8u 😊. 

Foto’s

13 Reacties

  1. Karin Digneffe:
    30 september 2019
    Geniet van je bedje!!! Raar Hé die bijna uitgestorven dorpjes en dan zo een enkeling tegen komen... Doet toch vragen rijzen .... succes nog 👍👍👍
  2. An Bekers:
    1 oktober 2019
    Ja, sommige van die dorpjes hebben de kans 'gegrepen' en voordeel gehaald uit de Camino Francés, anderen niet en zijn op sterven na dood. Die enkeling die je dan tegenkomt is of nors of heel vriendelijk en aardig... 😉.
    Vragen.... Die zijn er genoeg en de ervaring.... Moeilijk te verwoorden.
    ❤️😘
  3. Anny:
    30 september 2019
    Daar heeft de tijd een beetje stil gestaan , ge gaat je er wat jonger door voelen . Het begint met schommelen .
    Doe zo voort .
  4. An Bekers:
    1 oktober 2019
    Hahaha, ja... Ik dacht 'het kan me niet schelen wat de anderen denken, ik ga lekker schommelen'. We zijn uiteindelijk al 'volwassen' genoeg in ons leven 😉.
  5. Marleen:
    30 september 2019
    Goed eten, goed drinken.. heel
    belangrijk en een slokje jameson is best deugddoend en verwarmend.
    Gretige Marc is van een kale reis thuisgekomen 😂 en dan naar de monniken, wat een contrast.
    Een eend die zich kip waant?
    Lijkt een beetje op mijn ex-schoonmoeder dan 🤭
  6. An Bekers:
    1 oktober 2019
    Gretige Marc is inderdaad van een kale reis thuisgekomen en letterlijk ook (is volledig kaal).
    De contrasten... Die ervaar je elke dag, soms in de kleinste dingen.
    Ex-schoonmoeder eend/kip... Wat een exemplaar 😂😂😂
  7. Leo Geens:
    30 september 2019
    Mooie foto's en bedankt om al die belevenissen met ons te delen. Ik geniet er iedere keer weer van.
  8. An Bekers:
    1 oktober 2019
    Dankjewel Leo. 😊😘
  9. Fabienne:
    1 oktober 2019
    Super leuke verhalen. Doe zo voort. Succes.
  10. An Bekers:
    2 oktober 2019
    👍❤️😊
  11. Pascale van Gastel:
    1 oktober 2019
    Wat ga je dat missen ... zo’n avontuur! Goede moed nog An, maar ik veronderstel dat je stilletjes op wolken loopt ... en terecht! Geniet er nog van! Dikke kus!
  12. John Cranwell:
    1 oktober 2019
    You really are visiting some of the old world...beautiful and inspirational pilgrimage you are having...and not only that you are looking absolutely great for it...I really admire you and proud of you for what you doing...many blessings from the runway at Linkoping Sweden...there's a delay to Amsterdam....🙏🕉
  13. An Bekers:
    2 oktober 2019
    Thanks, John. 🙏💕😊